M Pharmacy Entrance Exam Model Question

M Pharmacy Entrance Exam Model Question

M Pharmacy Entrance Exam Model Question

M Pharmacy Entrance Exam Model Question With Answer

1. Acetylcholine and physostigmine are examples of --- type drug interaction.

A. Synergism
B. Addition
C. Potentiation
D. Antagonism
AnswerC. Potentiation

2. Drug having high affinity but low intrinsic activity is called

A. Partial agonist
B. Antagonist
C. Non-competitive antagonism
D. Competitive antagonism
AnswerA. Partial agonist

3. Sodium methoxide is standardized by

A. Oxallic acid
B. Perchloric acid
C. Acetic acid
D. Benzoic acid
AnswerD. Benzoic acid

4. Which one of the following propellant is used in the aerosol for oral use?

A. Propane
B. Oxygen
C. Methane
D. Trichloro monofluoro methane
AnswerD. Trichloro monofluoro methane

5. How do you calculate the rate of excretion by kidneys

A. Rate of filtration – rate of secretion – rate of absorption
B. Rate of filtration + rate of secretion – rate of absorption
C. Rate of filtration + rate of secretion + rate of absorption
D. Rate of filtration – rate of secretion + rate of absorption
AnswerB. Rate of filtration + rate of secretion – rate of absorption

6. The release of maintenance dose in sustained release dosage form should follow

A. Zero-order kinetics
B. First-order kinetics
C. Second-order kinetics
D. Pseudo-order kinetics
AnswerA. Zero-order kinetics

7. Advantage of salmeterol over salbutamol is its

A. Shorter duration of action
B. More potency
C. Longer duration of action
D. Lesser cardiac effects
AnswerC. Longer duration of action

8. To study the stress and rate of shear, the phenomenon of converting gel to sol is known as

A. Plastic flow
B. Pseudo plastic flow
C. Thixotropy
D. Dilatant flow
AnswerB. Pseudo plastic flow

9. Which hormone is released at all postganglionic sympathetic fiber?

A. Adrenaline
B. Dopamine
C. Noradrenaline
D. Isoprenaline
AnswerA. Adrenaline

10. Biosynthesis of isothiocyanate aglycone follows

A. Acetate pathway
B. Mevalonate pathway
C. Shikkimic pathway
D. None of the above
AnswerA. Acetate pathway

11. Sodium starch glycollate is used as

A. Glidant
B. Lubricant
C. Disintigrant
D. Binder
AnswerC. Disintigrant

12. Which of the following surfactant also possess antibacterial activity?

A. Glyceryl monostearate
B. Quaternary ammonium compounds
C. Sodium oleate
D. Sodium lauryl sulphate
AnswerB. Quaternary ammonium compounds

13. How much solvent is required to dissolve a sparingly soluble salt?

A. 10 to 30 parts
B. 1 to 10 parts
C. 100 to 150 parts
D. 100 to 1000 parts
AnswerD. 100 to 1000 parts

14. Drug of choice in motion sickness is

A. Atropine
B. Scopolamine
C. Carbamazepine
D. Metoclopromide
AnswerB. Scopolamine

15. Which of the following intravenous anesthetic agents is contraindicated in epileptic patients posted for general anesthesia?

A. Ketamine
B. Thiopentone
C. Propofol
D. Midazolam
AnswerA. Ketamine

16. Pseudoplastic flow is typically exhibited by

A. Emulsion
B. Polymer solution
C. Suspension
D. Ointment
AnswerB. Polymer solution

17. Following is not a derived property of powder

A. Surface area
B. Particle size
C. Bulk density
D. None
AnswerC. Bulk density

18. In a patient of chronic asthma on treatment with theophyline, which of the following should not be used to treat his upper respiratory tract infection?

A. Ampicillin
B. Cephalexin
C. Erythromycin
D. All
AnswerC. Erythromycin

19. All of the following adverse effects are associated with the use of proton pump inhibitors except

A. Community acquired pneumonia
B. Clostridium difficile infection
C. Osteoporosis leading to hip fracture
D. Hypothyroidism
AnswerD. Hypothyroidism

20. The solvent not used in IR spectroscopy is

A. Chloroform
B. Carbon tetra chloride
C. Carbon disulfite
D. Water
AnswerD. Water

21. A person consumes large quantities of alcohol daily since 20 years. He is physically dependent on alcohol. Drug that should not be given to this person is

A. Disulfiram
B. Acamprosate
C. Naltrexone
D. Chlordiazepoxide
AnswerA. Disulfiram

22. Empty capsule has moisture content in the range of

A. 60%
B. 12%-15%
C. 50%- 70%
D. 30%
AnswerB. 12%-15%

23. Which treatment is used for solubility of gelatin?

A. Heat
B. Formalin
C. Water
D. Alcohol
AnswerB. Formalin

24. Duhring’s rule is related to

A. Crystallization
B. Distillation
C. Filtration
D. Size reduction
AnswerB. Distillation

25. The transition from excited state to ground state is called

A. Excitation
B. Absorption
C. Relaxation
D. Scatterin
AnswerC. Relaxation

26. Hammer mill works by following principle

A. Impact
B. Attrition
C. Compression
D. None
AnswerA. Impact

27. Select a mill for a low melting drug

A. Hammer mill
B. Roller mill
C. Ball mill
D. Fluid energy mill
AnswerD. Fluid energy mill

28. Deficiency of which of the following causes respiratory distress syndrome?

A. Phosphetidylserine
B. Sphingomyelin
C. Plasmogens
D. Dipalmitoyllecithin
AnswerD. Dipalmitoyllecithin

29. Which of the following is not factor or renal excrection

A. Blood flow to kidneys
B. Urine pH
C. Blood pH
D. Disease condition
AnswerC. Blood pH

30. The most commonly used humectants in tooth paste includes

A. Glycerol
B. Sorbitol
C. Both a & b
D. None of these
AnswerC. Both a & b

31. Calcium channel blocker with predominant peripheral action is

A. Nicardepine
B. Verapamil
C. Nifedepine
D. Diltiazem
AnswerC. Nifedepine

32. Which antihypertensive drug has to be avoided in a diabetic patient ho is taking insulin?

A. Guanethidine
B. α-methyl dopa
C. Propranolol
D. Hydralazine
AnswerC. Propranolol

33. Flame photometry cannot be used for

A. Barium
B. Calcium
C. Selenium
D. Sodium
AnswerC. Selenium

34. The suckers in leech are

A. One pair
B. Two pair
C. Three pair
D. Four pair
AnswerA. One pair

35. The following is an example for atomic spectra

A. UV spectra
B. Colorimetry
C. Flourimetry
D. Flame photometry
AnswerD. Flame photometry

36. In HDL ----- of triacylglycerol is present

A. 88%
B. 55%
C. 12%
D. 98%
AnswerA. 88%

37. For effective screening of all bacteria for sterilization of liquids the membrane pore size is

A. 0.2µm
B. 0.45µm
C. 0.8µm
D. 1.2µm
AnswerA. 0.2µm

38. The steroid having role in promoting maturation of the lung in foetus is

A. Androgen
B. Estrogen
C. Progestine
D. Glucocorticoids
AnswerD. Glucocorticoids

39. Which of the following receptor shows the slowest response?

A. GPCR
B. Ion channel
C. Enzyme linked
D. Steroid receptor
AnswerB. Ion channel

40. Aspirin should not be used in

A. Gout
B. Myocardial infarction
C. Both a and b
D. None of the above
AnswerA. Gout

41. Ursodeoxycholic acid is used in the treatment of

A. Jaundice
B. Urinary tract infection
C. Malaria
D. Gastrointestinal tract infection
AnswerA. Jaundice

42. Most common Phase-II reaction is

A. Sulfate conjugation
B. Glucuronide conjugation
C. α amino acid conjugation
D. Methylation
AnswerB. Glucuronide conjugation

43. Acetylcholine and physostigmine are examples of ----- type drug interaction

A. Synergism
B. Addition
C. Potentiation
D. Antagonism
AnswerC. Potentiation

44. Example of stimulant purgative is

A. Ispaghula husk
B. Cisapride
C. Senna
D. Lactulose
AnswerC. Senna

45. Bioassays are carried out to

A. Measure the pharmacological activity of a drug
B. Avoid clinical trials for new drugs
C. Detect the impurity in a given drug
D. Screen from pharmacogenetic influences of new drugs
AnswerA. Measure the pharmacological activity of a drug

46. Following drugs have volume of distribution more than 200

A. Warfarin
B. Digoxin
C. Alcohol
D. None
AnswerB. Digoxin

47. In gas chromatography sample must be in

A. Solid state
B. Gas state
C. Liquid state
D. Crystal
AnswerB. Gas state

48. Paracetamol is assayed by

A. Ceric ammonium sulphate
B. I2
C. HPLC
D. KIO3
AnswerA. Ceric ammonium sulphate

49. Toxoids are used for

A. Tuberculosis
B. Typhoid
C. Enteric fever
D. Diphtheria
AnswerD. Diphtheria

50. Magnesium aluminium silicate is used as

A. Oral rehydration salt
B. Absorbent
C. Antimotility agent
D. Anti emetic agent
AnswerB. Absorbent


 Share